Varning: JavaScript är avstängt i din webbläsare. Du kanske inte kan svara på alla frågor i enkäten. Var vänlig kontrollera inställningarna i din webbläsare.

Desinformation och konspirationsteorier – dina erfarenheter?

I samband med COVID-pandemin, kriget i Ukraina och Sveriges NATO-anslutning har svenska myndigheter varnat för hur vi utsätts för desinformation, dvs medvetna försök att sprida falska uppgifter. Frågan om sant och falskt har också blivit alltmer aktuell i diskussioner om AI-teknik och användning av den för att producera olika typer av innehåll.

Med frågorna nedan vill vi ta del av dina erfarenheter av desinformation och konspirationsteorier och hur du ser på dessa fenomen. Vi vill också utforska om och hur du stöter på detta i din vardag.

Frågelistan skickas ut av forskarna Elzbieta Drazkiewicz och Olof Sundin samt doktorand Marsanna Petersen, som alla är verksamma vid Institutionen för Kulturvetenskaper vid Lunds universitet.

Frågor om frågelistan ställs till: Marsanna Petersen marsanna.petersen@kultur.lu.se.

Frågor om arkivering riktas till: Gabi Louisedotter gabi.louisedotter@folklivsarkivet.lu.se

 

I vardagen
Kan du påminna dig om en situation där du har funderat på om information du har stött på inte är sann och att det möjligtvis rör sig om desinformation? Vad har den handlat om och var har du stött på den?
Finns det konspirationsteorier som du stöter på då och då i din vardag? Hur känner du inför dessa? Beskriv gärna innehållet i dessa och varför du tror de stämmer eller inte stämmer.
Har du stött på information där du har upptäckt att den varit producerad med hjälp av AIteknik? Hur kände du inför denna information? I vilket sammanhang var det i så fall och vad handlade informationen om?
Strategier och källkritik
Hur hanterar du information som du tror kan vara falsk? Har du några strategier eller verktyg som du använder för att kolla om informationen är sann. Diskuterar du detta med någon du känner?
Lärde du dig om källkritik i skolan? Vad handlade det om i så fall? Har du identifierat desinformation och konspirationsteorier du stött på genom källkritik? Hur och i vilka sammanhang i så fall?
Vänner och samhälle
Har du upplevt att personer i din omgivning såsom bekanta, vänner, kollegor eller andra sprider information som du anser vara desinformation och/eller konspirationsteorier? I vilket sammanhang skedde detta? Skedde det online på exempelvis sociala medier eller vid ett fysiskt ansikte till ansikte möte?
Hur känner du inför att diskutera information som personer i din omgivning för fram och som du anser vara desinformation och/eller konspirationsteorier? Är du bekväm med sådana samtal? Tycker du de är intressanta? Konfronterar du personerna eller undviker du sådana samtal?
Hur ser du på betydelsen av desinformation och konspirationsteorier och dess inverkan på samhällsutvecklingen? Tycker du att svenska myndigheter borde ta till några åtgärder för att påverka utvecklingen.
Bakgrundsuppgifter
Kön
Födelseår
Jag bor i 
Högsta utbildningsnivå:
(Denna fråga är obligatorisk)

Jag godkänner att mitt svar arkiveras i Folklivsarkivets offentliga samlingar. 

Ditt samtycke behövs för att svaret kan arkiveras. Den här frågan är obligatorisk. Att svara på en frågelista är frivilligt. Svaren på frågelistorna arkiveras i ett offentligt arkiv som används av allmänhet, studenter och forskare.

Den här frågelistan besvaras anonymt. I den mån personuppgifter förekommer i svaren behandlas de omsorgsfullt så att de inte ska kunna knytas till någon enskild person och anonymiseras i eventuella publikationer. Välkommen att kontakta arkivet om du har frågor: expedition@folklivsarkivet.lu.se.

Folklivsarkivet grundades 1913 och är en del av Lunds universitet. Arkivet har en tydlig koppling till undervisning och forskning vid universitetet. Frågelistan som metod har använts sedan arkivets början.

Personuppgiftsansvarig är Lunds universitet. Personuppgiftsombud och dataskyddsombud vid Lunds universitet finns vid universitets-förvaltningens sektion för juridik och dokumenthantering, besöksadress Paradisgatan 5 B, Lund, telefon+ 46 46 222 09 85.

Jag vill veta när nya frågelistor från Folklivsarkivet publiceras, lägg till min e-postadress för informationsutskick:

Din e-postadress arkiveras inte med ditt svar utan läggs till en lista för utskick som du när som helst kan välja att gå ur genom att meddela expedition@folklivsarkivet.lu.se